Hoe toekomstbestendig is 100% via-via werken?

Je kunt je naar mijn mening als zelfstandig ondernemer vandaag de dag in het oude luxe of in het nieuwe luxe begeven. Het oude luxe is dat je weinig (online) marketing nodig hebt. Nieuw werk kwam altijd via-via binnen, maar is het oude luxe wel toekomstbestendig? 

 Het oude luxe 

Het oude luxe is dat je niets aan marketing en je gezicht laten zien hoefde te doen. Ik heb deze tijd als ondernemer zelf kort meegemaakt, maar door inmiddels honderden ondernemers uit deze ‘oude luxe’-tijd te hebben gesproken, kan ik me voorstellen hoe het werkte.

Je deed je ding. Werd als een fijn persoon ervaren en zorgde vanaf mei en in de maanden die volgden voor resultaat bij de organisatie of persoon waar je ingeschakeld werd. In september werd je opnieuw gevraagd, dit keer voor een groter traject, inclusief nóg leuker werk en omzet.

 Waarom het oude luxe niet lang meer relevant is

Steeds minder ondernemers kunnen zich beroepen op het ‘oude luxe’. Inclusief ikzelf. Ik kan op de achtergrond zijn en mijn werk voor me laten spreken tot ik een ons weeg, maar hoe kan ik überhaupt dat boeiende werk doen, als ik er niet eens gevraagd voor kan worden?

Het nieuwe luxe

Het nieuwe luxe is dat je weet hoe je anderen online moeiteloos kunt boeien en inspireren vanuit je deskundigheid. Dat je weet hoe je op een professionele manier je kritische blik kunt delen met anderen. Dat je 100+, 10.000+ of zelfs 30.000+ mensen kunt boeien met datgene waar je inhoudelijk goed in bent.

Want vanuit die nieuwe luxe, weet je met de juiste mensen in contact te komen. De juiste mensen, die leiden tot ideaal werk, een fijne omzet, boeiende ervaringen en noem maar op. Vanuit die nieuwe luxe ben je beter voorbereid op situaties die veranderen in de maatschappij, zoals bij COVID-19, waarbij face to face contact ineens onmogelijk was.

Vanuit die nieuwe luxe is de kans groot dat je gemakkelijker boeken verkoopt, omdat je nu eenmaal al die 100+ of 30.000+ mensen warm hebt gemaakt voor jouw visie op je vak en persoonlijkheid.

Vanuit die nieuwe luxe is de kans groot dat je gemakkelijker kunt bewijzen dat je die grote offerte met dat maatwerktraject waar kunt maken en tot een succes leidt. 

Het oude luxe lijkt het meest aantrekkelijk

Het oude luxe lijkt wellicht het meest aantrekkelijk (lees: makkelijk en relaxt), want op de achtergrond zijn is feitelijk gezien het meest makkelijk, maar is het ook slim en leuk? Slim wat betreft voorbereid zijn op morgen, volgende maand en de toekomst en leuk in de zin van alles uit je ambities en misschien wel leven halen?

Weet wat je laat liggen

Dit zijn vragen die je wellicht niet zo 1,2,3, beantwoord, maar denk er eens over na. Zodat, als je besluit online onzichtbaar te blijven, dat je voor jezelf weet waar je nee tegen zegt!

Het nieuwe luxe is niet alleen hoe ik gewend ben om te ondernemen, maar die inmiddels ook een hoop andere kritische zzp’ers ervaren. Als het ‘nieuwe normaal’ wil ik het niet omschrijven, maar of het straks nog überhaupt een keuze is om op basis van de oude manier te ondernemen? Dat denk ik niet!  

Deel dit stuk:

Share on facebook
Delen via Facebook
Share on twitter
Delen via Twitter
Share on whatsapp
Delen via WhatsApp
Share on linkedin
Delen via LinkedIn
Share on email
Delen via Email